EDUWIKI


ASPECTES GENERALS:

Nom: Eduwiki
Autor (o autors): Aquesta wiki es desenvolupa, dinamitza i fomenta des de la XeR, Xarxa Educativa del Raval, amb el suport del Departament d'Educació. Ravalnet treballa amb la XeR en el desenvolupament i la implementació de la plataforma.
Distribuït: Amb el suport del Departament d’Eduació.
Any de producció o darrera actualització: 2012
Edat dels destinataris: Educació primària, educació secundària i cicles formatius.

CONTINGUT

Breu descripció del programa:
L’eduwiki és una wiki per a l’alumnat dels 6 als 16 anys. Es tracta d’un espai col·laboratiu, on participen moltes persones des de diferents centres educatius d’arreu de Catalunya, en català i seguint uns principis normatius.
Els mes petits poden començar per la Primerawiki, mentre que els joves tenen l’espai Wikijove.
La mascota de l’Eduwiki és la gata Wiki, i ella guia als alumnes a l’hora de com fer noves entrades, editar textos ja existents,...
En definitiva, l'Eduwiki és una eina que permet integrar les TAC (Tecnologies per l'Aprenentatge i el Coneixement) en el currículum i compartir les activitats de cada centre per tal d'aprendre mútuament.
Continguts:
L’eduwiki permet treballar qualsevol tipus de contingut que desitgem entrar a la wiki i compartir-lo amb altres centres. A més a més els alumnes han de seguir unes normes per escriure el text en qüestió, que ha d’estar ben redactat, sense faltes d’ortografia i amb una bona estructura.
 Funcionalitat:
Interactuar, compartir, aprendre, col·laborar.
Tipus d’activitat que proposa:
A més a més d’editar textos i compartir-los a la xarxa, l’eduwiki cada mes proposa una activitat per portar a terme a les diferents escoles que hi vulguin participar.
L’eduwiki també disposa d’un bloc on informa de totes les novetats i un espai pel professorat.
Ús:
Individual i col·lectiu
Àrees curriculars relacionades:
  • Coneixement del medi natural, social i cultural
  • Àrea de llengua
  • Àrea de matemàtiques
  • Educació artística
Competències que es treballen:
  • Competència comunicativa, lingüística i audiovisual: L’alumne ha d’interactuar amb el programa alhora que ha d’aprendre a redactar textos segons unes normes establertes.
  • Competència artística i cultural: Les entrades a la wiki s’acostument acompanyar d’imatges relacionades, i l’alumne ha de saber triar la més adequada.
  • Tractament de la informació i competència digital: Ha de seleccionar la informació més rellevant i penjar-la a la xarxa per compartir-la amb tothom.
  • Competència d’aprendre a aprendre: L’alumne serà conscient del seu propi aprenentatge.
  • Competència d’autonomia i iniciativa personal: Permet a l’alumne prendre consciència de què vol dir col·laborar amb un projecte on compartir la informació que ell hagi trobat és essencial.
Adequació al target:
L’eduwiki està pensada tant per alumnes de primària, que faran servir la Primerawiki, com per alumnes de secundària i cicles formatius que utilitzaran la Wikijove.

INTERFÍCIE:

Descripció:
La interfície de l’eduwiki és atractiva tant per als alumnes que tot just comencen la primària, com pels joves o adults que també hi poden participar. La pàgina està dividida amb diferents apartats i on t’expliquen pas a pas com començar a participar amb aquest projecte col·laboratiu.
Estètica:
El fons de la pàgina és blanc, però està combinat amb colors molt agradables a la vista de qualsevol usuari, cosa que convida a remenar per la pàgina.
Navegació:
L’eduwiki té una mascota, la gata Wiki, i aquesta és l’encarregada de guiar als alumnes per tota la wiki, mostrant-los totes les eines i tutorials necessaris perquè puguin fer les seves entrades seguint els protocols marcats per la mateixa wiki.
Perifèrics especials:
No

USABILITAT:

Cada pas està molt ben explicat amb els tutorials que són vistosos i remarquen els punts més importants. Penso que queda molt clar el funcionament de la wiki.

INTERACTIVITAT

Tipus de resposta del sistema
Al tractar-se d’una wiki on tothom pot introduir-hi informació, no hi ha feedback per part del programa, sempre i quan es compleixin els requisits a l’hora de fer una entrada a la wiki.
Què permet fer a l’usuari?
Cercar informació, analitzar-la, sintetitzar-la i compartir-la. També permet als usuaris editar i rectificar textos d’altres persones sempre que sigui per millorar-los.

1




1

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada